شرکت سهامی عام
شرکت سهامی عام نوعی از شرکت های سهامی هستند که قسمتی از سرمایه ی شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند. تنوع فعالیت این گونه شرکت ها بسیار متنوع و گسترده است و طیف وسیعی از فعالیت های تجاری و بازرگانی را شامل می شود.
ثبت شرکت سهامی عام نیاز به مجوز از بورس،بانک مرکزی را دارد.
در قانون جدید مالیاتی 1395 خرید و فروش سهامی عام نیازی به پرداخت 4 درصد مبلغ نقل و انتقال به دارایی نمی باشد.
شرکت های سهامی عام می توانند در موضوعات زیر ثبت شوند:
- احداث کار خانه
- احداث سد
- احداث پروژه های راهسازی
- صنایع بزرگ مثل فولاد ، سیمان ، خودسازی
- صنایع پتروشیمی
- تاسیس بانک
- مشارکت در طرح های عمرانی مختلف و بسیاری موارد دیگر.
قید واژه ی سهامی عام در کنار اسم شرکت الزامی می باشد و باید به صورت خوانا و مشخص در تمامی اوراق و اسناد شرکت از جمله اساسنامه ، اوراق سهام ، سربرگ ها ، مهر و دیگر برگه ها در کنار نام شرکت واژه ی سهامی عام قید شود.
تعداد موسسین اولیه درشرکت سهامی عام حداقل 5 نفر می باشند که قابل افزایش است ولی نباید از 5 نفر کمتر شود و سن تمام شرکا کمتر از 18 سال تمام نباشد.
حداقل میزان سرمایه ی اولیه ی لازم جهت تاسیس شرکت سهامی عام مبلغ 5/000/000 میلیون ریال می باشد که قابل افزایش است ولی نباید از این میزان کمتر شود.
میزان مسئولیت کیفری هر یک از شرکا سهامداران در قروض و تعهدات شرکت مطابق میزان مبلغ اسمی سهام آنها مشخص می شود.
همان طور که پیشتر ذکر شد طریقه ی تامین سرمایه در این نوع شرکت به صورت مشارکتی و از راه فروش و واگذاری سهام به مردم تامین می شود که در مقابل آن بخشی از مالکیت شرکت هم به خریدار سهام منتقل می گردد و شخص سهامدار متناسب با سهام خریداری شده در سود و زیان شرکت سهیم خواهد شد.
ولی در ابتدای امر موسسین شرکت باید میزان 20 درصد از کل سرمایه را خودشان تعهد کنند.که از این 20 درصد به میزان 35 درصدش را به صورت نقدی در حسابی به نام شرکت که نزد بانک افتتاح کرده اند. به مدت زمان 1 هفته الی 10 روز تودیع کنند و رسید آن را به همراه سایر مدارک لازم تسلیم مرجع ثبت شرکت نمایند. (پس از گذشت مدت زمان ذکر شده این مبلغ توسط شرکا و موسسین شرکت قابل برداشت و استفاده می باشد.)
پس از آن طرح اعلامیه ی پذیره نویسی سهام شرکت را به همراه اظهارنامه ای که ضمیمه ی اساسنامه ی شرکت است تهیه می کنند.
شرکت سهامی عام کامل ترین نوع شرکت سهامی است که برای انجام طرح ها و پروژه های کلان که نیازمند سرمایه ی فراوان و مشارکت گسترده ی جمعی می باشد بهترین گزینه است.
همچنین کسانی که تمایل دارند وارد بازار بورس شوند باید در غالب یک شرکت سهامی عام حضور یابند. تا به عضویت این سازمان در آمده و به رسمیت شناخته شوند.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی عام
- کپی شناسنامه موسسین
- کپی کارت ملی موسسین
- 2 نسخه اظهارنامه ی شرکت
- 2 جلد طرح اساسنامه شرکت
- 2 نسخه طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام
- ارائه گواهی بانکی مبنی بر تودیع 35 درصد از سرمایه شرکت در بانک
- 2 نسخه صورت جلسه ی مجمع عمومی موسسین
- 2 نسخه صورت جلسه ی هیئت مدیران (تعداد اعضای هیئت مدیره نباید از 5 نفر کمتر باشند.)
- آگهی دعوت مجمع عمومی موسسین و روزنامه تعیین شده
- اخذ و ارائه ی مجوزهای لازم از نهاد های مربوطه
- تصویر برابر با اصل مدرک احراز هویت موسسان
- اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد.
- اصل مجوز اولیه از سازمان بورس و اوراق بهادر
- تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی و همچنین فیش واریزی مربوطه
- وکالت نامه ( در مواردی که برای ثبت شرکت سهامی عام،وکیل اخذ شده است.)
- رسید پرداخت حق الثبت
معمولا کسانی که میخواهند این نوع شرکت ها را ثبت کنند در ابتدا باید ثبت شرکت سهامی خاص را ثبت و بعد آن را به سهامی عام تبدیل کنند.
توجه به این نکته ضروری است که برای ثبت شرکت سهامی عام،در سایت ثبت شرکت ها نیز متقاضی باید اطلاعات هویتی تمام موسسان شرکت و همچنین،مدیران و بازرسان را در اختیار داشته و این اطلاعات را در سامانه وارد نماید. از جمله این مدارک و اطلاعات می توان به نام و نام خانوادگی ، کد ملی ، شماره شناسنامه ، تاریخ تولد ، شماره ثابت و همراه و… اشاره نمود.
هزینه ثبت شرکت سهامی عام
از جمله مهم ترین سوالاتی که ممکن است افرادی که قصد تاسیس یک شرکت سهامی عام را دارند،با آن مواجه شوند،این سوال است که برای ثبت شرکت مورد نظر خود،می بایست چه هزینه هایی را،متقبل شوند و این هزینه ها چه انواعی دارند. به همین منظور، این بخش از مقاله،به بیان هزینه ثبت شرکت سهامی عام پرداخته شده این هزینه ها عبارتند از:
هزینه حق الثبت:
حق الثبت مبلغی است که توسط اداره ثبت دریافت شده و مبلغ آن با توجه به تجاری بودن یا نبودن شرکت سهامی عام و همچنین،میزان کل سرمایه آن تعیین می گردد. طبیعی است که هر چه میزان سرمایه شرکت،افزایش یابد، میزان حق الثبت نیز افزایش می یابد.
هزینه ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق پست:
پس از این که اظهارنامه ثبت شرکت،برای اداره ثبت ارسال گردید و تایید اولیه از جانب این اداره صادر شد،متقاضی ثبت شرکت سهامی عام می بایست مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به آدرس این اداره ارسال نماید. برای ارسال مدارک به اداره پست،شخص باید مبلغی را تحت عنوان هزینه پست به ماموران پستی پرداخت کند.
هزینه چاپ آگهی تاسیس در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار:
پس از این که مراحل ثبت شرکت سهامی عامی به اتمام رسید،داوطلب باید آگهی تاسیس شرکت سهامی عام را،در روزنامه رسمی و یک روزنامه کثیرالانتشار به چاپ برساند. هزینه چاپ آگهی در روزنامه های مختلف کشور متفاوت بوده و میتواند مقدار آن گوناگون باشد. واضح است که روزنامه های مشهور و پر تیراژ کشور دارای هزینه چاپ بیشتری نسبت به سایر روزنامه ها می باشند.
هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت:
از آن وقت که مراحل ثبت شرکت سهامی عام به پایان رسید و آگهی تاسیس آن صادر شد موسسین شرکت سهامی عام موظف هستند میزان تعرفه ای معادل نیم در هزار سرمایه شرکت سهامی عام را به عنوان هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت یا حق تمبر ثبت شرکت به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند.
علاوه بر موارد فوق فرد باید به منظور تشکیل شرکت مبلغی را به عنوان حداقل سرمایه تشکیل شرکت نیز در نظر بگیرد که این مبلغ برای تشکیل شرکت سهامی عام مبلغ پنج میلیون ریال تعیین شده است. ضمن این حداقل 35 درصد از20 درصد سرمایه تعهد شده می بایست به صورت نقد حاظر بوده و در نزد بانک و به حساب شرکت در شرف تاسیس واریز گردد.
انحلال شرکت سهامی عام
شرکت سهامی در موارد زیر منحل می شود:
- وقتی که شرکت موضوعی را که برای آن تشکیل شده است انجام داده یا انجام آن غیر ممکن شده باشد.
- در صورتی که شرکت برای مدت معین تشکیل شده است و آن مدت منقضی شده باشد مگر اینکه مدت قبل از انقضا تمدید شده باشد.
- در صورت ورشکستگی.
- در هر موقعه که مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام به هر علتی رای به انحلال شرکت بدهد.
- در صورت صدور حکم قطعی دادگاه.
پس می توان عوامل انحلال شرکت های سهامی را این طور نام برد:
- هر شرکتی برای موضوعی تشکیل می شود. مثلا شرکتی را از نوع سهامی عام فرض کنید که برای انجام یک پروژه سد سازی ایجاد شده است. وقتی که این پروژه تمام شود شرکت نیز منحل می شود. هم چنین است وقتی که انجام دادن پروژه غیر ممکن شود. مثلا در این مثال سد در آن مکان غیرقانونی شود یا آب رودخانه خشک شود.
- اگر شرکت برای مدتی معین ایجاد شود به محض اتمام آن مدت منحل می شود. مثلا در اساسنامه ذکر شده این شرکت سهامی عام به مدت سه سال ایجاد شده است. در پایان سال سوم شرکت منحل خواهد شد.مگر این که مدت آن تمدید شده باشد.
- ورشکستگی می تواند یکی از عوامل انحلال شرکت سهامی خاص باشد.
محاسن شرکت سهامی عام
شرکت های سهامی اعم از عام و خاص مزایای متعددی دارند که بسیار =ی از افراد به سبب همین مزایا اقدام به خرید سهام شرکت های مختلفی می نمایند. از جمله مزایای شرکت سهامی عام می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نقل و انتقال سهام به سادگی انجام می شود.
- جمع آوری سرمایه های اندک برای شروع یک کار بزرگ
- محدودیت مسئولیت سهامداران در شرکت های سهامی عام
- تداوم و موجودیت شرکت های سهامی عام
- تعیین هیات مدیره در شرکت های سهامی عام
معایب شرکت های سهامی عام
هر معقوله ای دو وجه مثبت و منفی دارد شرکت های سهامی عام نیز از این موضوع مستثنی نیست. در کنار مزایای شرکت سهامی عام بایستی به برخی معایب این شرکت ها نیز بپردازیم.
وجود مقررات بسیار برای شرکت های سهامی عام:
اعمال مقررات برای اینگونه شرکت ها و دشواری های بیشتری نسبت به شرکت های دیگر دارد به سبب شرایط متفاوت مالیاتی،تقسیم سود و زیان و… در شرکت سهامی،قوانین اعمال شده برای آن نیز با سختگیری های بیشتری اعمال می شود.
وجود مالیات مضاعف برای شرکت های سهامی عام:
شرکت های سهامی به سبب وجود کنترل های قانونی که در بالا نیز به آن اشاره شد و همچنین بر اساس قوانین تجارت اشخاص بایستی در ابتدا 10 درصد از درآمد مشمولین مالیات به عنوان مالیات برای شرکت محاسبه می شود و سپس در مواقع مختلف،با هدف ثبت عملیات حسابداری و ارائه گزارش های مالی منطبق با واقعیت صورت خواهد گرفت.
اظهارنامه و اساسنامه شرکت سهامی
اظهارنامه
به موجب ماده 7 لایحه قانون تجارت، اظهارنامه شناسنامه شرکت است و مرجع ثبت شرکت ها زمانی اظهارنامه را تحویل می گیرد که به امضای کلیه موسسین رسیده باشد . اظهارنامه باید تاریخ داشته باشد. اظهارنامه بیانگر مشخصات عمومی شرکت است.
نحوه تغییر اساسنامه
اساسنامه ، قانون اساسی شرکت است و مندرجات اساسنامه از اظهارنامه مفصل تر است . در بندهای 1 تا 4 هویت و اطلاعات کلی شرکت، در بندهای 5 تا 11 سرمایه و سهام شرکت، بندهای 11 تا 14 در خصوص مجامع عمومی، بندهای 15 تا 17 در خصوص هیات مدیره، بند 18 بازرس ، بند 19 امور مالی ، بند 20 انحلال و بند 21 در رابطه با تغییر اساسنامه می باشد.
طرح اساسنامه ، طرح پیشنهادی موسسین به مجمع عمومی موسس، برای تصویب اساسنامه است و به همین دلیل به آن طرح اساسنامه می گویند.
هر گاه این طرح به تصویب مجمع عمومی موسس برسد، دیگر اساسنامه است نه طرح اساسنامه . به موجب ماده 83 لایحه، تغییر اساسنامه، تغییر سرمایه، انحلال شرکت پیش از موعد در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده است.
طرح اساسنامه ، باید با قید تاریخ باشد و به امضای کلیه موسسین برسد. اگر در طرح اساسنامه اصلاح یا تغییری نیاز باشد، در صلاحیت مجمع عمومی موسس است.
نکته : در شرکت سهامی خاص، طرح اساسنامه نداریم و طبق ماده 20 لایحه، موسسین اساسنامه را تنظیم و همگی امضا می کنند.
به طور کلی :
تنظیم اساسنامه با : موسسین
تصویب : مجمع عمومی موسس
طرح اساسنامه : پیشنهاد موسسین به مجمع عمومی موسس
تغییر طرح اساسنامه : مجمع عمومی موسس
و تغییر اساسنامه با مجمع عمومی فوق العاده می باشد.
ثبت شرکت سهامی عام با بارمان ثبت :
برای تشکیل شرکت سهامی عام، از مشاوره تخصصی بارمان ثبت بهرهمند شوید. با راهنمایی کارشناسان ما، تمام مراحل از تهیه اساسنامه تا پذیرش در بورس را با اطمینان طی کنید. بارمان ثبت همراه مطمئن شما در مسیر موفقیت و توسعه کسب و کار!