ثبت شرکت تضامنی
شرکت تضامنی یکی از انواع هفت گانه شرکت های تجاری می باشد که همانند انواع فعالیت تجاری محسوب می شود .در این مورد این شرکت ،شخصیت و اعتبار شرکا بسیاری کلیدی و حائز اهمیت می باشد .طبق ماده 116 قانون تجارت شرکت های تضامنی شرکتی است که تحت اسم مخصوص برای امور تجارتی ببین دو یا چند نفر با مسولیت تضامنی تشکیل می شود .در صورت عدم کفایت و بروز مشکل اگر اموال شرکت برای پرداخت دیون شرکت کافی نباشید هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام کلیه دیون و تعهدات شرکت می باشد و در صورتی ما ببین شرکا قرار دادی غیر از این بسته شود از نظر قانون ارزشی نخواهد داشت .در صورت وجود بدهی در شرکت طلب از دیگر شرکا نمی باشد البته شریکی که در چنین موقعی طلب بستانکاران را پرداخته ،می تواند به یکی از شرکا خود مراجعه و سهم زیان آنها را به تناسب سرمایه ای که در شرکت داشته اند وصول نمایند با توجه این شرایط این نوع از شرکت از نظر مشتریان دارای اعتبار زیادی می باشد و از تاسیس در ابتدای تاسیس شرکت انتخاب شرکا نیاز به اعتماد و دقت فراوان دارد .
شرایط ثبت شرکت تضامنی
حداقل شرکا 2 نفربازرس الزامی نیست حداقل سرمایه از یک میلیون ریال .برگزیدن نامی مشخص و مخصوص در تمامی شرکت های تجاری حائز اهمیت است .اسم شرکت باید متضمن اسم یکی از شرکا باشد .اسم شرکت تضامنی مستلزم معرفی نام شریک یا شرکا است اگر کسی خارج شود نام جدیدی باید جایگزین شود اگر با شرکا به توافق نرسیدن شرکت منحل می شود .گذاشتن نام بر روی شرکت در ثبت شرکت های تضامنی ونسبی امکان پذیر است .کلیه شرکا در مقابل بدهی شرکت دارای مسولیت نامحدود می باشند . شرکت منحل شود و دارائیهای آن برای پرداخت بدهی کافی نباشد هر یک از طلبکاران می توانند مطالبات خود را از اموال شخی هر کدام از شرکا تامین نمایند .اموال هر یک از شرکا ضامن پرداخت کلیه دیون شرکت می باشد . در ماده123 در ثبت شرکت تضامنی هیچک ازشرکا نمیتواند سهم خود را به دیگری منقل کند مگر به رضایت تمام شرکا باشد .
مراحل ثبت شرکت تضامنی
شرکتنامه مطابق قانون تنظیم شده باشد،تمام سرمایه نقدی تادیه و سهم الشرکه غیر نقدی تماما و تحویل شده باشد. ،معمولا شرکت تضامنی نیازی به اساسنامه ندارد اما در صورت وجود قراری ببین شرکا در صورت نیاز در اساسنامه شرکت تضامنی امور اساسی درج می شود.
نام شرکت ،موضوع شرکت ،مدت فعالیت شرکت ،سرمایه نقدی یا غیر نقدی هر یک از شرکا با درج نام شرکا ،شرایط تقسیم سود و زیان ،قوانین مربوط به فوت شرکا و یا انحلال شرکت به هر دلیل ،
شرکت نامه از اهمیت ویژه ایی برخوردار است و قابل تغییر نمی باشد مگر بنا به نظر تمامی شرکا
سرمایه اعم از نقدی یا غیر نقدی باید به طور کامل پرداخت شود و در رابطه با تقویم سهم الشرکه غیر نقدی شرکت تضامنی وجود ندارد زیرا دراین نوع شرکت خود شرکا مسئول کبمود سرمایه هیتند و اگر سرمایه غیر نقدی یکی از شرکا کمتر از میزان واقعی آن اعلام شود در واقع سایر شرکا به ضرر خود اقدام کرده اند شرکت تضامنی وقتی تشکیل می شود که تمام سرمایه نقدی تادیه و سهم الشرکه غیر نقدی و تسلیم شده باشد .
ویژگی های عمده شرکت تضامنی
وجود دست کم دو یا چند موسسه :
جهت تشکیل یک موسسه تضامنی دست کم دونفر بایستی ماخذ خود در میان بگذارید .اگر چه براساس ضوابط مشارکن بیشترین محدودیت تعداد سهامداران معلوم نشده است با این وجود بعضی از ضوابط بیان می کنند که این شمار بایستی کمتر از 10 نفر باشد .
توافق نامه :
همکاری در این نوع موسسه به واسطه توافق ببین اشخاصی که شایستگی عقد قرارداد را دارند ایجاد می شوند این توافقنامه می تواند به صورت شفاهی ،ضمنی یا کتبی باشد در هر صورت کلیه عوامل بایستی به شکل واضح و دقیق در توافق نام برده شوند
مشاغل قانونی :
از ویژگی های شرکت تضامنی می توان این مورد را نام برد که شرکا بایستی امور قانونی را در یم موسسه تضامنی اعمال نمایند واحزای هر نوع امور غیرقانونی مجاز نمی باشد .
ثبت موسسه :
در بعضی از کشور ها بر اساس قانون ثبت این نوع موسسه الزانی نیست با این وجود در صورت فقدان ثبت موسسه نمی توان امتیازات قانونی ویژه ای را به دست اورد و عواقب آن شامل موسسه نمی تواند در محکمه قانونی برعلیه دیگر افراد جهت برطرف نمودن وحل دعاوی مبادرتی انجام دهدو اگر ببین شرکا مشکلی به وجود آید رفع این مسائل به واسطه قانون در دادگاه مقدر نخواهد بود.
تقویم سود :
در قولنامه شرکت تضامنی بایستی شیوه تقسیم سود و زیان میان سهامداران معلوم شود به بیانی دیگر سهامداران نسبت به سرمایه های موسسه مالکیت مشترک داشته و موقعی که موسسه تعطیل شد سرمایه باقی مانده و تناسیب حساب دارایی به آنها تعلق می گیرد .
مسولیت نامحدود :
کلیه سهامدران به صورت مشترک و مجزا مسولیت تمام امور انجام شده به وسیله این موسسه را بر دوش دارند و بیانی دیگر در کلیه مواردی که سرمایه موسسه جهت تمهید ضامن های بستانکاران کافی نیست سرمایه شخصی سهامداران هم می تواند پیوست شود .
انتقال سود :
یک شریک نمی تواند مزایای خود را از موسسه تضامنی به بیرون از آن انتقال دهد جز اینکه تمام سهامداران از طریق نظر سنجی توافق کنند شریک نماینده ای از موسسسه می باشد و دارای شرایط لازم جهت انتقال سود و منفعت خود به صورت یک طرفه به اشخاص بیرون از موسسه نمی باشد .
اعتماد و اطمینان متقابل :
یکی دیگر از عمده ترین ویژگی های شرکت تضامنی این است که شراکت در این نوع موسسه مطابق اعتماد دوجانبه اطمینان و درک میان سهامداران تشکیل شده است و قرار است که هرکدام از سهامداران به ود خود عکل کند .اگر اطمینان و اعتماد از ببین برود مسلما موسسه هم با شکست روبرو می شود .
انحلال شرکت تضامنی
در صورتی که در راستای هدف اولیه خود عمل نمایید .
در شرایطی که شرکت تضامنی بیش از بازه ی زمانی مقرر بخواهد فعالیت نماید و پیش از فرار سیدن تعیین شده نیست به تمدید تاریخ اقدامی صورت نگرفته باشد .
ورشکستگی موقتی می باشد به جهت پرداخت بدهی
توافق و رضایت شرکا
فوت یا مجوریت یکی از شرکا و درج این عنون در متن اساسنامه
در حالتی که یکی از شرکا شرکت را با موافقت اساسنامه فسخ نماید
زمان انحلال شرکت یکی از شرکا یا فردی خارج از شرکا به عنوان مدیر تصویه برگزیده می شود
زمانی که شرکت تضامنی دچاره انحلال بشود تا وقتی که بدهی های شرکت از دارایی آن پرداخت نشده باشد هیچ یک از طلبکاران شخصی شرکا قادر نیستند .
هر کسی که به عنوان شریک ضامن به شرکت تضامنی ورود باید بطور ضمانتی با دیگر شرکا مسول پرداخت قروضی خواهد شد که بیش از ورود او دریافت گردیده و فرقی نمیکند که تغییری در نام شرکت داده یا نداده باشد در صورتی که شرکا قراری بین خودشان گذشته باشد که خلاف محاصبات فوق الذکر باشد چنین قراری در برابر اشخاص ثالث بی اعتبار می باشد در حالت فوت با محجوریت احدی از شرکا حیات شرکت به رضایت دیگر شرکا و قائم مقام متوفی وابسته می باشد
مزایا شرکت تضامنی
روند ثبت ساده :
درحالت کلی تاسیس شرکت های تضامنی روند بسیار ساده داشته و می توانید با استفاده از یک توافق نامه غیر رسمی و همچنین هزینه ای اندک به ثبت آن بپردازید
محیطی شخصی و محدود :
شرکت های تضامنی محیطی محدود کوچک بوده و درگیری های بخش های کلان عمومی را ندارند در نتیجه اگر به دنبال ایجاد شک شرکت محدود و دوستانه هستید ثبت شرکت تضامنی می تواند در لیست شما قرار داشته باشد
تعیین سهم و سود زیان :
برخلاف مسولیت نامحدود هر یک از مالکان در خصوص بدهی شرکت،تعیین سود و زیان دریافتی در زمان فعالیت شرکت کاملا مشخص بووده و این میزان بر اساس هر یک از شرکا تعیین می شود.
روند ساده انتخاب و عزل هیت مدیره :
هیت مدیره شرکت های تضامنی می تواند یکی از مالکین و شرکا و یا فرد خارج از شرکت باشد .انتخاب این افراد بر اساس شرکت نامه نوشته شده و توافق نظرات شرکا و مالکین انجام فعالت های خود ادامه دهد .
معایب شرکت تضامنی
مسولیت نامحدود مالکین و شرکا در قبال شرکت :
در شرکت تضامنی هر یک از شرکا و مالکان مسولیت نامحدودی در قبال شرکت و در صورت وجود بدهی باید تمام مسولیت را برعهده بگیرند .
طول عمر محدود :
با فوت و خروج یکی از مالکان و شرکا کل شرکت منحل شده و فعالیت های آن متوقف خواهد شد در این مدل از شرکت ها انتقال مالک نیز کار آسانی نیست .در صورت نیاز تغییر مالک نیاز منحل کردن شرکت قبلی ایجاد یک شرک جدید با مالکین مورد نظر خود خواهد داشت .اغلب باعث کاهش طول عمر شرکت تضامنی می شود .
عدم امکان جذب سرمایه :
در شرکت های تضامنی تمام سرمای اولیه از طریق مالکین و شرکا انجام می گیرد به عبارت دیگر یر خلاف شرکت های سهامی عام امکان جذب سرمایه از طریق عمومی وجود نداشته و روش های افزایش بودجه شرکت با محدود هایی رو به رو است .
مدارک ثبت شرکت تضامنی
باید مطابق قانون یک شرکت تنظیم کنید . تمام سرمایه نقدی و سهم هر یک از شرکا از سرمایه اولیه ثبت و تحویل داده شود . شرکت تضامنی نیازی به اساسنامه ندارد اما در صورت نوشتن یک اساسنامه قراردادی ببین شرکا بهتر است مواردی مانند نام – نوع فعالیت -مدت فعالیت- سرمایه نقدی یا غیر نقدی -شرایط تقسیم سود یا زیان و یا هرنوع قانون دیگری خصوص شرایط انحلال شرکت با دقت ذکر شود. تهیه دو برگ مربوط به تقاضانامه ،تهیه دو برگ مربوط به شرکت نامه ،دونسخه از اساسنامه ،فتوکپی مدارک شناسایی شناسنامه و کارت ملی ،دریافت مجوزهای لازم از مراجع ذی طلاح در صورت نیاز .