راهنمای ثبت شرکت گردشگری

ثبت شرکت گردشگری

آنچه میخوانید...

ثبت شرکت گردشگری

ثبت شرکت گردشگری

مسافرت‌ های کوتاه ‌مدت به عنوان یک پدیده نوین در صنعت گردشگری به سرعت در حال گسترش است. در گذشته، تعداد کمی از افراد به تفریحات کوتاه ‌مدت می‌پرداختند، اما با پیشرفت ‌های اقتصادی و اجتماعی، افزایش درآمد و بهبود شرایط کاری، زمان آزاد بیشتری در اختیار افراد قرار گرفته است. بر اساس پیش ‌بینی‌ های سازمان جهانی گردشگری، تعداد جهانگردان تا سال 2000 و پس از آن به حدود 650 میلیون نفر خواهد رسید.

گردشگری شامل تمامی فعالیت ‌هایی است که در طول سفر یک گردشگر انجام می‌شود. این فرآیند شامل برنامه ‌ریزی سفر، حرکت به مقصد، اقامت، بازگشت و ثبت خاطرات سفر است. همچنین، فعالیت‌ هایی نظیر خرید کالاها و تعامل با میزبانان نیز بخشی از تجربه گردشگری محسوب می‌شود. به طور کلی، هر فعالیت و تعامل در طول سفر، جزو تجربه گردشگری به حساب می‌آید. برای بهره ‌برداری بهتر از این روند رو به رشد، ثبت شرکت گردشگری می ‌تواند به توسعه و مدیریت موثرتر این صنعت کمک کند.

 

شرایط ثبت شرکت گردشگری

صنعت گردشگری، مانند سایر صنایع، به دلیل تقاضای بالا، شاهد رشد و توسعه فراوانی است و به همین دلیل، ثبت شرکت ‌های گردشگری نیز رایج شده است. فرآیند ثبت شرکت گردشگری شامل شرایط و ضوابط خاصی است که باید رعایت شود.

آیین ‌نامه نظارت بر تأسیس و فعالیت دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی به شرح زیر است:

شرایط ثبت شرکت گردشگری

ماده 1: خدمات مسافرتی به دو دسته تقسیم می‌شود:

  1. تنظیم برنامه‌های مسافرتی هوایی، از جمله فروش بلیت‌ ها و ذخیره جا با رعایت قوانین سازمان.
  2. انجام خدمات ایرانگردی و جهانگردی، شامل تنظیم سفرهای گروهی و گشت ‌های داخلی و خارجی با وسایل مختلف و رعایت قوانین و دستورالعمل ‌های وزارت مربوطه.

 

ماده 2: برای ارائه خدمات مسافرتی:

  1. افرادی که تنها به خدمات مسافرت هوایی مشغول هستند، باید پروانه اشتغال از سازمان هواپیمایی کشور دریافت کنند.
  2. افرادی که به خدمات ایرانگردی و جهانگردی می‌پردازند، باید پروانه اشتغال از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کنند.

 

ماده 3: شرایط عمومی داوطلبان برای تأسیس دفتر خدمات مسافرتی شامل:

  1. تابعیت ایرانی و ایمان به دین اسلام یا سایر ادیان قانونی.
  2. داشتن اهلیت قانونی، عدم پیشینه کیفری، و عدم اعتیاد به مواد مخدر.
  3. دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی و انجام خدمت نظام وظیفه یا معافیت.
  4. عدم اشتغال به مشاغل ضد جمهوری اسلامی و نداشتن پیشینه همکاری با سازمان ‌های غیرقانونی.
  5. ارائه محل مناسب برای فعالیت دفتر.

 

ماده 4: تضمین ارائه شده برای پرداخت دیون مرتبط با شغل، به تشخیص کمیته فنی قابل استفاده است. در صورت استفاده از این تضمین، دارنده پروانه باید ظرف یک ماه از اطلاعیه، مبلغ تضمین را با اضافه کردن 10% مبلغ استفاده شده، تأمین کند.

 

ماده 5: در صورت درخواست پروانه توسط شخص حقیقی، باید یک مدیر فنی منصوب شود. اگر درخواست ‌کننده شخص حقوقی باشد، علاوه بر مدیر فنی، باید یک مدیر عالی به سازمان معرفی شود.

 

شرایط مدیرعامل و مدیر فنی شرکت ‌های گردشگری:

 

تبصره 1: مدیرعامل و مدیر فنی باید علاوه بر شرایط عمومی، شرایط اختصاصی زیر را داشته باشند:

  • حداقل 25 سال سن.
  • تسلط به یکی از زبان‌ های خارجی (ترجیحاً انگلیسی).
  • حداقل 5 سال سابقه کار در زمینه ترابری هوایی و جهانگردی یا گواهینامه از آموزشگاه ‌های مرتبط.

 

تبصره 2: بررسی و تأیید شرایط فوق به عهده کمیته فنی است.

 

تبصره 3: جانبازان بیش از 50 درصد، آزادگان با حداقل 2 سال اسارت، رزمندگانی که بیش از 2 سال در جبهه حضور داشته‌اند و بستگان درجه یک شهدا و مفقودین جنگ تحمیلی (پدر، مادر، همسر، فرزندان) با گذراندن دوره‌ های آموزشی، از شرط سابقه کار معاف هستند و می ‌توانند به عنوان مدیرعامل یا مدیر فنی معرفی شوند.

 

تبصره 4: در شهرستان ‌های درجه 3 تا 5، مدیرعامل و مدیر فنی با گذراندن دوره‌ های آموزشی (مقدماتی، متوسطه، عالی) از شرط سابقه کار معاف هستند.

 

تبصره 5: اعضای هیئت مدیره و صاحبان سهام شخص حقوقی نیز می ‌توانند به عنوان مدیرعامل یا مدیر فنی معرفی شوند، اما هر فرد نمی ‌تواند بیش از یک دفتر را به طور همزمان مدیریت کند.

 

ماده 6: اگر مدیران دفاتر مسافرتی شرایط ذکر شده را از دست بدهند و ظرف یک ماه از تاریخ اخطار کتبی، جایگزین مناسب معرفی نکنند، فعالیت دفتر به حالت تعلیق درمی‌آید و در صورت عدم معرفی مدیر جدید طی سه ماه، پروانه لغو خواهد شد.

 

ماده 7: در صورت فوت، تغییر، محجوریت یا محکومیت مؤثر مدیران، دارنده پروانه باید ظرف 10 روز به سازمان اطلاع دهد و ظرف سه ماه مدیر جدید با شرایط لازم معرفی کند.

 

ماده 8: کمیته فنی ماهیانه برای بررسی موارد مرتبط با خدمات مسافرتی تشکیل جلسه می‌دهد و در صورت نیاز، جلسات فوق ‌العاده نیز برگزار می‌شود. مذاکرات و تصمیمات کمیته محرمانه است و از طریق سازمان یا وزارت به ذینفعان اطلاع ‌رسانی می‌شود.

ماده 9: تصمیمات کمیته فنی معتبر است و تنها در مورد لغو پروانه، دفتر می ‌تواند درخواست تجدید نظر کند. در صورت تعلیق یا لغو پروانه، اطلاع‌ رسانی از طریق روزنامه‌ های معتبر انجام خواهد شد.

 

ماده 10: دفاتر خدمات مسافرتی موظفند از تاریخ ابلاغ کتبی رأی، به تعلیق یا لغو پروانه عمل کنند.

شرکت ‌های گردشگری

تاسيس دفاتر خدمات مسافرتي و جهانگردي بند «ب»

شرایط عمومی:

  • حداقل 25 سال سن.
  • عدم اشتغال به کار دولتی، خصوصی یا تحصیل.
  • نداشتن سوءپیشینه و اعتیاد به مواد مخدر.
  • دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی.
  • کارت پایان خدمت نظام وظیفه برای آقایان.

 

مدارک و شرایط ویژه :

  • ارائه گواهی سه سال سابقه کار مرتبط از دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی.
  • معرفی مدیر فنی مسلط به یکی از زبان ‌های خارجی (ترجیحاً انگلیسی) و دارای مدرک فارغ ‌التحصیلی از مدیریت آموزش ایرانگردی و جهانگردی.
  • تأمین مکانی به مساحت حداقل 40 متر مربع در طبقات همکف، اول یا دوم در خیابان ‌های اصلی، با کاربری اداری یا تجاری و تایید شده توسط شهرداری.
  • برای مکان‌ های استیجاری، ارائه قولنامه محضری و پایان کار ساختمانی ضروری است.
  • سپردن مبلغ 50 میلیون ریال به عنوان تضمین معتبر به سازمان ایرانگردی و جهانگردی.

 

ضوابط و شرایط جدید برای تأسیس دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی بند «ب»:

 برای دیدن شرایط ثبت شرکت آنلاین کلیک کنید

راهنمایان گردشگری:

مجوز بند «ب» به راهنمایان گردشگری دارای مجوز از سازمان ایرانگردی و جهانگردی صادر نخواهد شد مگر اینکه کارت خود را تحویل دهند و انصراف کتبی از راهنمایی تور ارائه کنند.

 

شرکت ‌های چند منظوره:

مجوز بند «ب» به شرکت ‌های چند منظوره صادر نمی‌شود. تنها شرکت ‌هایی که فعالیت گردشگری به طور خاص در اساسنامه آن‌ها درج شده باشد، مجاز به درخواست هستند. این شرکت ‌ها باید قبل از ثبت در اداره ثبت شرکت ‌ها، نام خود را از مدیریت نظارت بر دفاتر خدمات مسافرتی و تورها در تهران تأیید کنند.

 

مدیرعامل:

مدیرعامل متقاضی باید تمامی شرایط فوق را داشته و مدارک لازم را در زمان مقرر جهت تکمیل پرونده ارائه دهد.

 

اولویت‌ های صدور مجوز:

برای کليه شهروندان شرایط صدور مجوز یکسان است. اما ايثارگران انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، داوطلبان بومی، و فارغ‌ التحصیلان رشته ‌های مرتبط با جهانگردی در سطح کارشناسی از دانشگاه ‌های کشور، در اولویت قرار دارند.

مدت زمان صدور مجوز:

از زمان تشکیل پرونده تا صدور مجوز، حدود سه ماه زمان لازم است.

شرکت ‌های چند منظوره

در ایران، شرکت ‌های مسافرتی بر اساس نوع فعالیت به دسته ‌های مختلفی تقسیم می‌شوند:

 

1 – شرکت ‌های مسافرتی با مجوز بند «ب»:

  • این شرکت ‌ها مجاز به برنامه ‌ریزی، سازماندهی، و اجرای تورها و بسته ‌های سفر هستند. آن‌ها می ‌توانند انواع تورها از جمله تورهای یک ‌روزه تهران‌ گردی تا تورهای طولانی به اروپا یا آمریکا را برنامه ‌ریزی، قیمت ‌گذاری و تبلیغ کنند.
  • این شرکت ‌ها اجازه صدور بلیط هواپیما، چه به صورت چارتر و چه سیستم، را ندارند و نمی ‌توانند در مسیرهای مذهبی مانند مکه، مدینه، کربلا و سوریه فعالیت کنند.
  • همچنین، این شرکت ‌ها می ‌توانند با معرفی لیدر به زبان‌ های مورد نظر، از سازمان گردشگری مجوز لازم برای ویزا دریافت کنند و برای رزرو هتل در سراسر جهان اقدام نمایند.

 

2 – شرکت ‌های مسافرتی بند «الف»:

  • این شرکت ‌ها تحت نظارت سازمان هواپیمایی کشوری و میراث فرهنگی فعالیت می‌کنند. با دریافت مجوز از سازمان هواپیمایی کشوری، این شرکت ‌ها اجازه صدور بلیط هواپیما را می‌یابند. پس از پرداخت وجه تضمین به ایرلاین ‌ها، تیکت ‌ها را دریافت و صادر می‌کنند.
  • در صورتی که این شرکت ‌ها در صدور بلیط خطوط خارجی موفق باشند و فروش بالایی داشته باشند، می ‌توانند از سازمان جهانی مقررات هوایی (یاتا) کد یاتا دریافت کنند که اعتبار بین‌ المللی برای شرکت محسوب می‌شود.

 

3 – شرکت ‌های مسافرتی بند «پ»:

  • این شرکت ‌ها تنها مجوز فعالیت در زمینه اجرای تورهای زیارتی را دارند. مدیران این شرکت ‌ها معمولاً تخصص اجرایی در گردشگری ندارند و سازمان حج کلیه امور مربوط به تورهای زیارتی را برای آن‌ها انجام می‌دهد.
  • برخی از این شرکت ‌ها، به ویژه در شهرهای بزرگ، با توانمندی‌های خاص خود در بخش چارتر به دمشق یا کربلا فعال هستند و تجربه ‌های زیارتی به یاد ماندنی را برای زوار رقم می‌زنند. معمولاً برای این نوع شرکت ‌ها، مجوزهای جدید به مدت ده سال صادر نمی‌شود و اغلب به افراد خاص و نزدیک به سازمان حج اعطا می‌گردد.

 

4 – مجوز صدور بلیط قطار (رجا):

  • این مجوز تحت نظر شرکت رجا است و با برگزاری دوره ‌های آموزشی درون سازمانی، به متقاضیان مجوز فعالیت صادر می‌شود.
  • سود حاصل از صدور بلیط قطار حدود 4 درصد است و حقوق کارمندان مربوطه تأمین نمی‌شود.

 

شرایط تاسیس شرکت گردشگری با قالب سهامی خاص

برای تأسیس شرکت گردشگری به صورت سهامی خاص، نیاز به رعایت شرایط و ارائه مدارک خاصی است. در اینجا به خلاصه‌ ای از این شرایط و مدارک می‌پردازیم:

مدارک و مشخصات مورد نیاز برای ثبت شرکت گردشگری:

  • کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضای شرکت
  • تنظیم و تدوین اساسنامه شرکت همراه با اقرارنامه
  • دریافت مجوز فعالیت گردشگری و ثبت شرکت

شرایط ثبت و تأسیس شرکت گردشگری:

  • شرکت سهامی خاص نیاز به حداقل سه عضو و دو بازرس دارد.
  • برای تأسیس این شرکت، باید 35 درصد از حداقل سرمایه قانونی، که 100,000 تومان است، در حساب شرکت قرار گیرد.

این مراحل و مدارک به منظور ثبت و راه‌اندازی شرکت گردشگری با قالب سهامی خاص الزامی هستند و تأمین آن‌ها برای شروع فعالیت ضروری است.

 

شرایط تاسیس شرکت گردشگری با قالب مسئولیت محدود

تأسیس شرکت گردشگری به صورت مسئولیت محدود دارای مزایای خاصی از جمله نیاز به سرمایه کم و محدودیت در مسئولیت مالی بر اساس میزان سرمایه هر عضو است. برای بهره‌ برداری از این مزایا و شروع فعالیت‌ های مرتبط با گردشگری، ثبت شرکت گردشگری به این شکل می‌ تواند گزینه مناسبی باشد.

 

برای ثبت این نوع شرکت، مدارک و شرایط زیر الزامی است:

 

مدارک مورد نیاز:

  • تدوین اساسنامه، اظهارنامه و اقرارنامه شرکت
  • کپی کارت ملی و شناسنامه تمام اعضای شرکت
  • دریافت مجوزهای لازم برای فعالیت گردشگری

این نوع شرکت به دلیل هزینه پایین و مسئولیت محدود، گزینه مناسبی برای ورود به صنعت گردشگری است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *